Followers

Andai Ku Tahu

Assalamualaikum…

Dear blogger,
Jumaat datang kembali,semoga kita diberkati dan dirahmati oleh Nya.

Andai ku tahu….
Kapan tiba ajalku…
Ku akan memohon tuhan tolong panjangkan umurku…

Andai ku tahu…
Kapan tiba masaku…
Ku akan memohon tuhan jangan kau ambil nyawaku…
Aku takut akan semua dosa dosaku…
Aku takut dosa yg terus membayangiku…

Andai ku tahu…
Malaikatmu kan menjemputku…
Izinkan aku mengucap kata taubat padamu…
Aku takut akan semua dosa dosaku…
Aku takut dosa yg terus membayangiku…

Ampuni aku dari segala dosa dosaku…
Ampuni aku menangis ku bertaubat padamu…
Aku manusia yang takut neraka…
Namun aku juga tak pantas disurga…

Andai ku tahu….
Kapan tiba ajalku…
Izinkan aku mengucap kata taubat padamu…
Aku takut akan semua dosa dosaku…
Aku takut dosa yg terus membayangiku…
Ampuni aku dari segala dosa dosaku…

Ampuni aku menangis ku bertaubat padamu…


P/s : Menghitung hari untuk bersalin seolah-olah menghitung hari untuk aku pergi mengahadap Illahi, adakah cukup segalanya untuk aku bawa ke alam sana. Setiap kali terfikir tentang itu, mengeletar seluruh tubuh akan azab yang bakal dihadapi. Aku tahu aku tak layak ke syurga Nya namun aku tak saggup untuk ke neraka Nya. Allahuakbar..Kepada kawan yang mengenali diri ni Ampunkan segalanya wahai sahabat,kawan,teman,rakan..sekiranya segala pergaulan,percakapan,perbuatan dan perhatian ini membuat kan anda2 semua berkecil hati dan terguris perasaan. Sekiranya terjadi sesuatu, segala hutang yg ditinggal kan boleh lah dituntut daripada family. Buat suami dan family, sekiranya permegian ini menimbulkan beban ampunkan segalanya. Ampun kan lah segalanya dan halal kan lah dunia dan akhirat. Akan datang kita tak tahu, hanya ini boleh diungkapkan sekiranya sesuatu bakal terjadi…Ape yang boleh kupohon agar Allah permudahkan segalanya.

SMILE


Thanx for reading my post

Keinginan kian membakar jiwa

Assalamualaikum..

Dear blogger,

Berkurun rasa nya tak buka blog ni , apetah lagi nak mengupdate..kesibukan sebagai pekerja dan  seorang isteri membataskan segalanya.. In Shaa Allah bakal menjadi ibu tak lama lagi. Syukur Alhamdulillah..

Tetiba hari ni terajin plak nak megupdate blog yg lama tak berjengah ni..setiap orang mempunyai keinginan dalam hidup. Keinginan yang mengubah segalanya. Sebenarnya ira tersangat lah berminat dalam dunia pernigaan. Disebabkan itu lah ira amek kos peniagaan masa belajar dulu Cuma belum diadaptasi dalam hidup lagi. Keinginan itu ada Cuma keyakinan belum sampai lagi.

Tapi setelah membaca blog ni..

Perniagaan sunnah nabi & perniagaan juga dituntut dalam islam
  • ·  Berniaga itu adalah Fardhu Kifayah
  • ·  Berniaga itu adalah sistem muamalat iaitu sistem memberi
  • ·  Setiap perkara berniaga wajib berlandaskan dan rujuk dengan hukum syarak.
  • ·  Islam pandang tinggi pada peniaga dan usahawan.
  • ·  Dalil Al Quran tentang perniagaan ,Firman Allah "Wahai orang2 yang beriman,janganlah kamu makan(gunakan) harta2 kamu sesama kamu dengan jalan yang salah(tipu dan sebagainya) kecuali dengan jalan perniagaan yang dilakukan secara suka sama suka diantara kamu,dan janganlah kamu berbunuh bunuhan sesama sendiri.Sesungguhnya Allah sentiasa Mengasihani kamu."(An Nisa : 29)
  • ·  Sabda Rasulullah s.a.w "9/10 rezeki adalah datangnya daripada perniagaan".(Riwayat Tarmizi)
  • ·  Rasulullah s.a.w berniaga dan sebelum usia baginda mencecah 25 tahun baginda telah pun bergelar jutawan.

Semangat untuk mencuba berkobar-kobar dalam diri.  Semoga Allah permudahkan segalanya. Aminn..

Perancangan dibuat taktala melihat kesungguhan mak,ayah & along dalam mengusahakan penigaan mereka dan bila along memberi semangat itulah yang menguatkan lagi keinginan diri untuk mencuba. Chaiyok Chaiyok Chaiyok…

P/s : Perancangan untuk memulakan perniagaan tu takda lah perniagaan yang besar. Bermula dengan kecil-kecilan akan bercambah menjadi besar-besaran. In Shaa Allah, kalau ada rezeki tak kemana.

SMILE


Thanx for reading my post

Engkaulah segalanya..

Assalamulaikum…
Dear blogger..

Setelah lama tak menjengah blog ni..tetiba di hari jumaat ni hati terdetik ingin mengupdate sesuatu yang baru kat blog ni…

Kau lah segalanya…dah macam lirik lagu pun ada. Kali ni bukan nak update tentang lagu, ia hanyalah tajuk semata-semata. Semakin kita besar, semakin matang pemikiran kita..Adakalanya kita jatuh taktala tidak bijak membuat keputusan. Bila kita jatuh baru kita kenal erti kehidupan dan sahabat, kawan atau rakan yang sanggup bersama dengan kita.. tetapi Keluarga lah yang sentiasa ada dengan kita terutamanya EMAK..
Imbas kembali diwaktu kita mahu bertatih, Emak yang akan disisi memerhati malah turut membantu taktala kita terjatuh dan memberi sokongan untuk kita bangun berusaha untuk berjalan sendri.. Alhamdulillah, berdiri nya kita sekarang ini kerna berkat seorang emak yang tak putus-putus mendoakan kita. Terbayang muka mak bila kesedihan menjengah..Emak sentiasa memberikan yang terbaik untuk kita walau sesusah mana sekalipun..

Hati kecil ini mudah tersentuh bila melihat siaran tv yang dikaitkan dengan mak. Kadang kala terdetik jua..bukan meminta tapi lumrah yang hidup pasti akan pergi juaa..Andai nya emak tiada, tidak dapat nak dibayangkan hati ini…apa yang dipohon “Semoga ketabahan mengiringi kehidupan ini”. Alhamdulillah,mak masih ada disisi sehingga kini..memberi kan kasih sayang yg cukup sempurna walaupun sudah bergelar isteri.

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan keadaan seorang remaja OKU yang dikurung, Astagfirullahalzim..sungguh sedih melihatnya. Tergamak sungguh emak nya membuat dia begitu. Maafkan saya sekiranya melemparkan kata2 yang tidak sepatutnya. Cuma menjadi tanda Tanya kenapa mesti mak cik mengatakan “ semua orang tak faham apa yang saya lalui” setiap kesusahan adalah ujian dari Allah. Tidak mengharapkan kemewahan yang mak cik paparkan memadai lah adik itu diberi kesempurnaan penjagaan. Bila melihat keadaannya seolah2 ia dibiarkan tanpa langsung diberi perhatian..Allah Allah Allah. Sesungguh nya Allah mengetahui segalaNya.. Semoga kita dijauhi sifat-sifat sebegini agar kita memelihara anugerah yang Allah kurniakan sebaiknya.

Alhamdulillah,tidak terhitung betapa beruntungnya  diri  ini memperoleh emak. Emak menjaga dengan sempurna walaupun emak bersusah payah membesarkan diri ini dengan adik2. Walaupun tidak diberi kemewahan yang melimpah ruah tapi mak masih membahagiakan kami adik beradik. Masih ingat ketika kesusahan yang dialami dengan keadaan mak yang tidak mengenal erti penat membantu ayah mencari rezeki..masih terbayang penat lelahnya. Sehingga kini emak seperti selalu membahagiakan anak-anak. Wlaupun penat mak masih berupaya memberikan yang terbaik. Doa sentiasa mengiringi mu mak, sentiasa dihati. Semoga mak diberi kesihatan yang baik n umur yg panjang..Aminnn



P/s : Hargailah selagi ada kerana pergi nya ia tiada galang gantinya. Tidak sama seperti yang kita ada. Berbaktilah selagi boleh kerna tak terbalas setiap jasa yang diberikan.


SMILE


Thanx for reading my post

Muhasabah



SMILE


Thanx for reading my post

Terakhirkah Aku..

Assalamualaikum…

Dear blogger,

21/4 adalah hari ulangtahun sahabat ira yang ke tettttttttttt…hari ni genap 5 bulan kita orang tak jumpa dan saje memilih tarikh ni untuk wish kat dia sebab hari ni genap 5 bulan ira bergelar isteri..(saje gegedik..hehehe)

Dear hanie A.ka Mak cik,

Mak cik happy belated birthdayyyyyyyyyyyyyy….Angah orang yang terakhirkan,eceh saje je nak wish last2 ni…mesti mak cik ingat angah lupa kan..Alhamdulillah,angah masih ingat lagi hari ulangtahun kawan2 angah Cuma kesihatan tak mengizinkan..

Alhamdulillah,masih diberi kesempatan untuk angah mendoakan dan sentiasa mendoakan untuk mak cik.Diberikan kesihatan yang baik,panjang umur,bahagia dan happy selalu..InsyaAllah..Aminn.Angah tak nak sentuh soal jodoh sebab itu rahsia Allah..yang pasti satu hari nanti cuma angah berdoa semoga mak cik bertemu dengan pasangan yang dinantikan (prince charming gitu..hehehe ) dan berkekalan Aminnn. 

Angah sentiasa rindu dengan kenangan kita..rindu nak dgr mak cik gelak kuat-kuat,rindu nak masak sama2,rindu nak pg shopping kat masjid india sesame..segalanya rindu..(sebak plak time menaip ni) Yang pasti angah sayangkan persahabatan kita..Sayang mak cik selalu…Walaupun coming soon I wanna to be mother  tapi jiwa mcm dulu tau..hehehe.

Selamat hari lahir mak cik yang ke bape ye…hehehehehe…tetttttttttttt.

P/s : Kenangan silam banyak mengajar kita erti kehidupan. Di situ kita belajar menghargai sesuatu yang berharga. Sayang kamu sahabat ibu,acyc & hanie.. 

SMILE


Thanx for reading my post

Keras Seperti Batu

Assalamualaikum…

Dear blogger..

Kedinginan pagi ni belum cukup untuk mendamaikan hati ni…Beristigfar untuk memulihkan ia agar tidak terus dihembus bisikan syaitan…

Kadang kala setiap teguran amat mustahil untuk orang terima. Bila kebaikan ditolak..urm terasa begitu kecewa. Adakah salah memberi teguran untuk kebaikan semua??.. Setiap ungkitan demi ungkitan dikeluar kan membenamkan kata-kata nasihat tanpa kita sedar ia sebenarnya nasihat itu dapat melarikan diri kita dari terus terjerumus kepada sesuatu yang salah. Taktala itu hati ini terasa sayu sesayu nya serentak dengan lajunya hujan yang turun ke bumi. Sabar lah duhai hati..Bukan semua orang berfikiran terbuka untuk menerima teguran kita..Allahuakbar.



P/s   : Kita tegur sebab kita sayang tapi istilah sayang itu hilang bila hati keras untuk menerima teguran. Sabar itu indah..Semoga hari-hari yang mendatang begitu indah di hati kita..Amin

SMILE


Thanx for reading my post

Bila Sepuluh Jari Menuding Anda



Assalamualikum..
Dear blogger,

Hidup umpama roda kadang kala di atas kadang kala kita dibawah, jadi beringat lah sebelum kita terkena. Hidup sentiasa ada dugaan..jadi harungilah dengan tabah..

Tetiba hari ni nak mengupdate cite baru…rasa dah bersawang sangat dah. Nak buat mcm mana bz yang amat2…terpaksa mencari masa untuk mengupdate nya..Sekian kali nya berasa sangat2 kecewa dengan sikap segelintir manusia yang tidak berterima kasih tapi hanya meletakkan kesalahan pada orang yang tidak bersalah..ini tidak adil tidak adil bagiku..

Hanya untuk faham anda sahaja agak payah sebab semua aspek perlu diteliti untuk melihat permintaan anda tapi ini semua akan menjadi kesalahan kita kerana anda akan sentiasa melihat anda seorang yang betul.(I'm STUPID PERSON n YOU always always always always RIGHT)

So I really really GIVE UP, I want resignnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn :( 
- boleh tak macam gini- hurmmm

Benda gini akan terkeluar bila kita rasa tersangat lah kecewa…padahal dah set mind pagi tadi tak nak tension2 sbb nanti baby pun asyik tension je…huhuhu tapi dugaan itu lah yang mematangkan kita dan mengenal sape itu manusia yang sebenarnya.. 

Bila tolong tak terima kasih tapi bila terlambat cacian n makian yang kita peroleh..hurm. Inilah lumrah kehidupan. Kesabaran yang tinggi diperlukan walaupun kadang kala kesabaran itu merundum habis taktala jiwa di hembus hasutan iblis syaitan…..

SMILE


Thanx for reading my post

"Tunangan orang"



Assalamulaikum…

     Dear blogger,

Alhamdulillah,seorang lagi sahabat ira telah selamat menjadi tunangan orang. Dia seorang yang cantik,dia juga seorang yang manja..dia lah sahabat ira iaitu Jamilah a.k.a Acyc. Tahniah to acyc n Wayu,Semoga dapat menempuh segala dugaan dialam pertunangan ini dengan tabah n sabar. Almaklumlah,setiap permulaan benda yang baik akan ada saje dugaan yang dtg.. Pk n berbincang lah bebaik tau. Actually,tersangat la seedih tgok gmbr yang acyc post sebab angah tak da kat situ. Siyesly, jeles okey..sob sob. Pape pun angah sentiasa mendoakan yg terbaik ntuk acyc.Cantiknya acyc, cantik sesangat..berubah hbs muka tu..dah cantik bertambahhhhhhh cantik..heheheh.Lagi sekali tahniah ntuk acyc, Angah doakan ia berkekalan hingga ke alam perkahwinan n memperoleh kebahagian yang berpanjangan. Aminnnn


 Sweet like candy :)

P/s : Kalau dah dapat tarikh,sila inform awl2 ye,angah nak stand by awl2…almaklumlah dah berkahwin ni :P


SMILE


Thanx for reading my post

Tanggungjawab semua



Assalamualaikum…
Dear blogger,

Mengupdate lagi untuk kesekian kalinya,kesihatan yang tak mengizinkan membuatkan banyak agenda & segalanya tergendala..Alhamdulillah,masih diberi kesempatan untuk bernafas di bumi Allah ini..Bersyukur dgn kurnian Ilahi.

Sejak akhir2 ni kita selalu di limpahi dgn kes-kes kematian tak kira disebabkan kemalangan atau pun dibunuh. Isu yang berkaitan kemalangan pula asyik dikaitkan dengan langgar lari. Kesian kepada yang dilanggar, kenapa perlu lari jika ia nya dtg dr kesalahan kita. Minggu yang lepas kalau tak silap, tempat ira juga terdapat kemalangan yang mana pelanggar itu melarikan diri. Tersentuh hati bila encik asben cite si adik menangis bersungguh2 sama ada kerna kaki nya sakit disebabkan patah ataupun  melihat abg nya yg telah meninggal dunia dlm keadaan yang tragis. Ira memang ngeri tgok bnde2 cenggini..Dapat info pun dr fb n orng2 yang berada ditempat kejadian. Sungguh tidak bertanggung jawab orng yang melanggar nya. Samaada orng itu lari sbb takut kena pukul dan terus membuat laporan polis atau memang dia nak melarikan diri. Wallahualam..hanya Allah Maha mengetahui. Wahai penunggang n pemandu sekalian,mandulah dengan berhemah n mengikut peraturan kerna kelalaian kita ianya akan membahayakan orang lain..

Lain plak cite nya dengan kes kematian yang melibatkan pembunuhan, macam2 kes sekarang ni. Ada yang disebbkan dendam,cinta, hutang,kongsi gelap n ada juga disebabkan dirogol . Semakin berleluasa kes2 sebegini. Usia bukan lagi ukuran..malahan kanak2  kecil yang x berdosa turut menjadi mangsa. Semoga kita dijauhi dari perkara sebegini n dilindungi oleh Nya..

 
P/s : Disebabkan cuaca yang tak menentu,sila jaga diri anda semua.
                                  


SMILE


Thanx for reading my post