Followers

Keinginan kian membakar jiwa

Assalamualaikum..

Dear blogger,

Berkurun rasa nya tak buka blog ni , apetah lagi nak mengupdate..kesibukan sebagai pekerja dan  seorang isteri membataskan segalanya.. In Shaa Allah bakal menjadi ibu tak lama lagi. Syukur Alhamdulillah..

Tetiba hari ni terajin plak nak megupdate blog yg lama tak berjengah ni..setiap orang mempunyai keinginan dalam hidup. Keinginan yang mengubah segalanya. Sebenarnya ira tersangat lah berminat dalam dunia pernigaan. Disebabkan itu lah ira amek kos peniagaan masa belajar dulu Cuma belum diadaptasi dalam hidup lagi. Keinginan itu ada Cuma keyakinan belum sampai lagi.

Tapi setelah membaca blog ni..

Perniagaan sunnah nabi & perniagaan juga dituntut dalam islam
  • ·  Berniaga itu adalah Fardhu Kifayah
  • ·  Berniaga itu adalah sistem muamalat iaitu sistem memberi
  • ·  Setiap perkara berniaga wajib berlandaskan dan rujuk dengan hukum syarak.
  • ·  Islam pandang tinggi pada peniaga dan usahawan.
  • ·  Dalil Al Quran tentang perniagaan ,Firman Allah "Wahai orang2 yang beriman,janganlah kamu makan(gunakan) harta2 kamu sesama kamu dengan jalan yang salah(tipu dan sebagainya) kecuali dengan jalan perniagaan yang dilakukan secara suka sama suka diantara kamu,dan janganlah kamu berbunuh bunuhan sesama sendiri.Sesungguhnya Allah sentiasa Mengasihani kamu."(An Nisa : 29)
  • ·  Sabda Rasulullah s.a.w "9/10 rezeki adalah datangnya daripada perniagaan".(Riwayat Tarmizi)
  • ·  Rasulullah s.a.w berniaga dan sebelum usia baginda mencecah 25 tahun baginda telah pun bergelar jutawan.

Semangat untuk mencuba berkobar-kobar dalam diri.  Semoga Allah permudahkan segalanya. Aminn..

Perancangan dibuat taktala melihat kesungguhan mak,ayah & along dalam mengusahakan penigaan mereka dan bila along memberi semangat itulah yang menguatkan lagi keinginan diri untuk mencuba. Chaiyok Chaiyok Chaiyok…

P/s : Perancangan untuk memulakan perniagaan tu takda lah perniagaan yang besar. Bermula dengan kecil-kecilan akan bercambah menjadi besar-besaran. In Shaa Allah, kalau ada rezeki tak kemana.

SMILE


Thanx for reading my post

0 Speak now: